Visste du att vaniljextrakt och vaniljessens är samma sak? Innehållet i dessa små flaskor som du hittar i bakavdelningen används i kök överallt för att smaksätta alla möjliga maträtter och bakverk. Men innehåller verkligen dessa flaskor extrakt från äkta vanilj? Vilka recept är extrakt lämpliga till? Och kan man göra vaniljextrakt själv?
Vaniljextrakt fås från vaniljstänger. Eftersom det extraheras från själva vaniljstängerna innehåller extrakt de naturliga aromatiska komponenterna i vaniljen – i en mycket koncentrerad form.
Det bästa med vaniljextrakt: Den delikata vaniljsmaken gör den idealisk för en mängd olika sötade recept som kakor, kex, desserter eller smaksättning i kaffe. Vaniljextrakt är även lämpligt till att göra egen vaniljglass eller till exempel olika sylter med en svag ton av vaniljsmak. Eller ska du göra en sås till middagen? En tesked vaniljextrakt förhöjer smaken.
Även om vaniljextrakt anses vara en ”all-roundsmaksättare” inom bakning, så kan andra vaniljprodukter användas istället med några små justeringar. Om du ska använda andra vaniljprodukter som ersättning för vaniljextrakt så var noga med hur mycket du ersätter med.
Med få undantag tillverkas de flesta vaniljextrakten med alkohol som bas, eftersom alkoholen används för att extrahera vaniljsmaken.
Då vaniljextrakt är en av de mest populära vaniljprodukterna hittar du det i bakhyllan i välsorterade mataffärer. Produkten ska förvaras svalt och mörkt.
Om du föredrar hemlagat, har vi satt ihop några detaljerade och tydliga instruktioner för hur du gör ditt egna vaniljextrakt. Se på videon och lär dig mer.
Ingredienser till ca 50 ml vaniljextrakt:
Gör så här:
När vaniljextraktet har hällts på rena flaskor håller det i flera veckor om det förvaras mörkt och svalt Viktigt: Använd alltid rena skedar i kontakt med vaniljextraktet för att undvika bakterietillväxt.