Om du någonsin har stått i köket i färd med att skrapa ut vaniljfrön till din dessert, eller använt vaniljsocker för att baka sockerkaka har du säkert hört talas om vaniljpasta - den finns i en liten burk och man hittar den i bakhyllan med resten av vaniljprodukterna. Men vad innehåller denna burk som kallas "vaniljpasta"? Vad passar vaniljpasta till, och kan du göra det själv hemma? Vi berättar allt du behöver veta om vaniljpasta.
Vaniljpasta är vanligtvis en pasta gjord med vaniljextrakt och extraherade vaniljfrön och har konsistensen av en tjock sirap. De karakteristiska svarta fläckarna i vaniljpasta kan tillsättas med extraherade vaniljfrön
Vaniljpasta används främst i söta bakverk, desserter och smaksättning i glass. Det enklaste sättet att dosera vaniljpasta, är att använda en tesked - om du värmer skeden något kommer detta att ändra pastans konsistens, vilket gör det ännu lättare att arbeta med.
Det blir också mer och mer vanligt att se salta recept med en subtil vaniljsmak. När du använder vaniljpasta i salta rätter är det viktigt att se till att du använder små mängder för att få en antydan till vanilj.
Ingen vaniljpasta till hands? Inga problem. Även om vissa vaniljprodukter är mer lämpliga för vissa recept, kan du ersätta dem med några små justeringar.
Få en översikt över alla vaniljprodukter här.
Recept till ca. 230 g vaniljpasta
Ingredienser:
Gör så här:
Den hemgjorda vaniljpastan håller i flera veckor i en lufttät burk. Det är viktigt att använda en ren sked vid kontakt med vaniljpastan för att unvdvika bakterietillväxt.
Mjuka kakor
Dessert
Dessert