Du hittar förpackningar märkta vaniljsocker i nästan alla hem. Men vad innehåller de egentligen? Och till vilka rätter passar den söta socker- och vaniljblandningen för? Vi förklarar och ger dig recept på hemgjort vaniljsocker och, för dem som gillar att experimentera, hemgjort vaniljsalt
När du hör vaniljsocker nämnas i ett konditori hänvisar detta till en blandning av socker och finmald vaniljstång och / eller vaniljextrakt.
Observera dock: Vaniljsocker är inte detsamma som vanillinsocker! Klicka för att lära dig om skillnaderna mellan vanilj och vanillin
Bourbon vaniljsocker kan bara kallas “Bourbon vaniljsocker” eftersom det är gjort med vanilj som kommer från Bourbon öarna Madagaskar, Komorerna, La Réunion, Seychellerna eller Mauritius.
Det används främst i söta bakrecept, såsom småkakor, mjuka kakor, sötbröd och desserter är ofta smaksatta med vaniljsocker.
Vanillinsocker är det vanligaste alternativet för att ersätta vaniljsocker. Två delar vaniljsocker motsvarar en del vanillinsocker, som har en mycket mer intensiv smak.
Om du vill använda en produkt med vanilj rekommenderar vi att du köper vaniljstång. Fröna skrapas enkelt ur stången, och på bara några få steg kan du göra eget vaniljsocker.
Du hittar receptet lite längre fram.
Här hittar du en översikt över alla våra vaniljprodukter.
Vaniljsocker finns i bakavdelningen i alla större livsmedelsbutiker. Kan även beställas online.
Det säljs i burkar a 100 och 160 g.
För att säkerställa en lång hållbarhet bör du förvara vaniljsocker i rumstemperatur på en torr plats.
Allt du behöver för att göra hemgjort vaniljsocker är vaniljstång och strösocker. I videon nedan visar vi dig hur du gör vaniljsocker själv.
Ingredienser för 200 g vaniljsocker:
· 2 vaniljstänger
· 200 g strösocker
Instruktion:
1. Skär vaniljstängerna i längdriktningen och skrapa ut fröna.
2. Blanda vaniljfrön och socker ordentligt i en skål. Häll sedan i en förslutningsbar burk tillsammans med de urskrapade vaniljstängerna. För att njuta av hela vaniljsmaken, låt sockret stå på en sval, mörk plats i minst en vecka innan användning.
Vårt hemliga tips: Så snart ditt hemgjorda vaniljsocker är slut fyller du helt enkelt burken med nytt strösocker och låter den stå i en vecka innan användning. Du kan fortsätta göra detta tills de svarta vaniljprickarna bleknat.
Du kan byta socker mot salt. Vaniljsalt är perfekt för att ha i vissa marinader och salladsdressingar. Nyfiken? Vi visar hur i videon nedan.
Ingredienser för 100 g vaniljsalt:
· 2 vanilstänger
· 100 g grovt havssalt
Gör så här:
1 Skär vaniljstängerna i längdriktningen och skrapa ut fröna.
2 Blanda vaniljfrön och saltet ordentligt i en skål. Häll sedan i en tät och förslutningsbar burk tillsammans med de urskrapade vaniljstängerna. För att njuta av hela vaniljsmaken, låt saltet stå på en sval, mörk plats i minst 2 veckor.
Både vaniljsocker och vaniljssalt håller i flera veckor i en ren burk. Burkarna ska förvaras i ett mörkt och torrt köksskåp. Det är viktigt att du alltid använder en ren sked.
Mjuka kakor
Dessert