Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 5 minuter.
Tillsätt äggen och vaniljpasta under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen under tiden du gör saltkaramellen.
Värm strösocker, brunt farin, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull över låg värme på spisen. Rör försiktigt tills sockret har lösts upp och den börjar puttra. Täck med lock i 2 minuter. Ta av locket och koka upp och sen i ytterligare 2–3 minuter. Rör om hela tiden.
Tillsätt smöret och vispgrädden och rör om tills allt är helt inkorporerat. Låt koka upp och sen i ytterligare 7–8 minuter tills det bildas stora bubblor. Rör om ofta. Karamellen är klar när den kommer bort från kastrullens sidor när du rör i.
Gör ev kultestet genom att släppa en droppe karamell i iskallt vatten och det bör bli ganska snabbt till en tuggkonsistens. Stäng av värmen och tillsätt salt och vanilj. Häll den över kakan.
Låt karamellen svalna något innan du strör över flingsalt.
Låt kakan kallna innan du ställer den i kylskåpet för minst 2 timmar.
Dela i lagom stora bitar.
Liknande recept
Mjuka kakor
Mjuka kakor
Mjuka kakor