Börja med basen, lägg jordnötterna i en blender och hacka dem fint. Tillsätt dadlar och salt och mixa samman till en smulig massa.
Klä en bakram eller bakform med bakplåtspapper och sprid ut massan jämnt, tryck till lite lätt. Ställ kallt.
Förbered fyllningen, dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg dadlar, havredryck, jordnötssmör, vaniljfrön och salt i blendern och mixa till en jämn mjuk pasta. Bred ut krämen över botten.
Grovhacka jordnötter och rosta dem i en torr stekpanna på medelvärme. Strö jordnötshacket över fyllningen och ställ formen i frysen i minst 3 timmar.
Avlägsna den stela kakan från formen och skär bitar ca 2x5 cm. Ställ tillbaka bitarna i frysen.
Smält 2/3 av chokladen över vattenbad. Rör ner resterande choklad så att också den smälter. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad droppa av och placera bitarna på ett bakpapper. Strö på lite havssalt och låt chokladen stelna. Förvara bitarna i kylskåp.
För variations skull, byt ut jordnötterna mot t. ex valnötter eller mandel. I stället för att endast dekorera med flingsalt - testa att addera lite chili flakes. Du kan göra barsen helt veganska genom att välja en vegansk choklad som överdrag.
Liknande recept
Godis
Godis
Godis