Mixa kexen fint och lägg i en skål. Hacka pistagenötterna fint och blanda med kexen. Smält smöret och blanda ordentligt med nötter och kex. Klä botten av en springform (ø 22 cm) med bakplåtspapper och lägg kakplast/bakplåtspapper runt kanten.
Fördela kexblandningen i formen och tryck ut den till ett jämnt lager.
Ställ formen i kylskåp.
Blötlägg gelatinbladen. Skala päronen och skär dem i tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med rörsocker, vaniljpasta och citronarom. Låt det koka upp och sjuda i 10-15 minuter, tills päronen är helt mjuka.
Mixa päronen till en jämn och fin puré med hjälp av en stavmixer. Krama ut vattnet från gelatinbladen och låt dem lösas upp helt i den varma päronpurén. Låt purén svalna till rumstemperatur.
Vispa alla ingredienserna grundligt samman i en skål. Vänd ned den fingervarma päronpurén försiktigt i cream cheesen. Häll krämen över kexbotten och jämna ut den med en slickepott.
Ställ kakan i kylskåpet i minst 3 timmar.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm försiktigt upp limesaft och rörsocker i en liten kastrull tills sockret har löst sig. Ta kastrullen av värmen. Krama ur gelatinbladen och lös gelatinet helt i den varma limesaften. Låt saften svalna av till nästan rumstemperatur och tillsätt grön hushållsfärg.
Häll den flytande gelén försiktigt över cheesecaken och ställ tillbaka den i kylskåpet i ytterligare ca. 30 minuter, eller tills gelén har satt sig helt.
Lösgör kakan från formen och ta försiktigt loss plasten/bakplåtspappret. Dekorera toppen av kakan med grovhackade pistagenötter och lite citronmeliss.
Liknande recept
Pajer och cheesecakes
Pajer och cheesecakes
Pajer och cheesecakes