Värm ugnen till 180°C/ 160°C varmluft. Smöra och klä en rund form ca 18-20 cm.
Lägg mjukt smör och socker i en bunke. Vispa samman till en ljus smet. Tillsätt ägg och mjölk och sikta sedan ned kakao och vetemjöl. Blanda väl till en slät smet.
Fördela smeten i formen, jämna till ytan, grädda sedan i 20-25 minuter eller tills du får en torr kaksticka när du provsticker den. Ta ut kakan ur ugnen och låt en svalna i formen i ca 10 minuter. Avlägsna sedan kakan ur formen och låt den svalna helt.
Lägg hallonen i en matberedare och mixa till en slät puré. Lägg hallonsmeten i en finmaskig sil och sila bort alla kärnorna.
Förbered gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg äggulor och socker i en stor skål och vispa samman med elvisp till en ljus och fluffig smet.
Rör ner hallonpurén och det smälta gelatinet.
Vispa i en annan skål samman grädde och vaniljpasta toppigt och vänd sedan ner det i hallonblandningen.
Vispa i en tredje skål äggvitorna styvt och toppigt. Rör ner en sked av äggvitevispet i hallonsmeten och rör tillls allt blandats väl.
Ta sedan en trejedel av äggvispet och och vänd varsamt ned i hallonsmeten tills allt är väl blandat. Upprepa med ännu en tredjedel och fortsätt vända smeten. Ta till sist ner resterande äggvitevisp och vänd ner tills allting har blandats.
Ta en 20 cm kupolformad form och klä med plastfolie. Häll hallonmoussen i formen och lägg sedan på chokladbotten så att den ligger centrerad och är täckt av hallonmousse. Täck över med plastfolie och ställ i frysen över natten - det är viktigt att formen står rakt och inte lutar.
Förbered dekorationerna av fondant som du färgat röd och grön med exempelvis Dr. Oetker gelfärg. Lägg dekorationerna på en plan yta (exempelvis en bakpappersklädd bricka) och låt lufttorka över natten.
Innan servering är det dags att göra glasyren. Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm grädde, vatten, socker, flytande glykos och kakao under konstant omrörning tills det kokat upp. När det kokar sänker du värmen och låt det sjuda lugnt i 2 minuter medan du forfarande rör om. Sila smeten ner i en skål och låt svalna 10 minuter.
Förbered gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt gelatinet när 10 minuter har gått och sila smeten igen ner i en kanna.
Sätt glasyren i kylskåpet och låt kallna i ca 30 minuter tills den tjocknat men fortfarande är rinnande. Rör om var 5-10 minut för att förhindra att det blir skinn på glasyren.
När glasyren är redo tar du ut moussebomben från frysen och avlägsnar den från formen. Placera den på en uppochnervänd skål som är något mindre i diameter än din moussekupol. Se till så att kakan står stadigt. Lägg ett bakgaller över en djup bakform och placera skålen med kakan ovanpå gallret.
Häll långsamt glasyren över moussekakan och se till så att den fördelas jämnt.
Smält den vita chokladen i glasskål i mikron på hög temperatur i intervaller om 20 sekunder, rör om mellan gångerna tills chokladen är helt smält.
Placera moussetårtan på ett kakfat och ringla vit choklad över toppen. Dekorera med fondantdekorationerna. Ställ i kylen i 1-2 timmar så att tårtan tinar någon innan servering.
Liknande recept
Tårtor och bakelser