Denna enkla, men vackra tårta dekoreras som en "naked cake". Detta är det engelska begreppt för en tårta som är glaserad med smörkräm, men som inte är helt täckt, det vill säga man kan se bottnarna igenom smörkrämen. Det är ett enkelt, rustikt och fint sätt att dekorera en tårta på.
Önskar du en helt vit bröllopstårta kan du börja med at glasera den en gång, sätta den på kylning tills krämen har satt sig, och så bre på ett extra lager. Glöm inte att låta smörkrämen stå framme under tiden så den inte blir alltför hård.
Tårtan är dekorerad med vackra rosor i smörkräm, men om du är ute efter något enklare kan du i stället göra vackra " rosetter" eller swirls med en stor stjärntyll, eller kanske spritsa ett fint vitt mot vitt mönster för en mer klassisk look?
Sätt ugnen på150 °C varmluft.
Smält smör och vatten i en kastrull. Tillsätt kakao och blanda väl. Ta kastrullen av värmen.
Blanda vaniljsocker, socker, mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smörblandningen och rör samman till en jämn smet. Tillsätt yoghurt og rör ned i smeten. Ha till sist ned äggen och blanda tills smeten är jämn och slät. Fördela smeten i 3 smorda springformar (ø 20 cm), med bakpapper i botten.
Grädda bottnarna 30-35 minuter. Känn efter med en sticka om kakorna är färdiggräddade. Stickan ska vara torr. Ställ därefter kakorna att svalna på ett galler.
Häll innehållet i 2 förpackningar Base for Buttercream i en stor skål och tillsätt mjukt smör. Vispa smörkrämen ljus och luftig med en elvisp. Vispa först på låg hastighet, och därefter i 4 minuter på full hastighet.
Ta hälften av smörkrämen och fördela den mellan 3 mindre skålar. Tillsätt gelfärg i krämerna för att få en mörkare rosa, en ljusare samt en grön kräm.
Stjälp upp de avsvalnade bottnarna från formarna och skär ev bort toppen av kakorna för att göra de plana.
Stapla de 3 bottnarna med ett tunnt lager smörkräm emellan varje lager. Lägg därefter smörkräm på toppen av tårtan och bred ut den över toppen och ned längs kanten i ett tunt lager med hjälp av en liten vinkelpalett. Lagret ska vara så tunnt att man kan se bottnarna igenom. Ställ tårtan kallt.
Använd en spritspåse med en rosenbladstyll och en blomsternål till hjälp för att spritsa rosor med de rosa smörkrämerna. Sätt blommorna i kyl eller frys så att de stelnar.
Fyll en spritspåse med bladtyll med den gröna smörkrämen och låt den vila i rumstemperatur. Dekorera tårtan med rosorna och spritsa blad i mellanrummen med den gröna smörkrämen.
Denna tårta är beräknad till 12-18 kuvert, men du kan lätt göra den till flera genom att använda en större form, eller servera flera små tårtor på en tårtställning.
Förvara tårtan kallt men ta fram den så att den är rumstempererad före servering.
Bottnarna kan med fördel bakas ett par dagar i förväg och eventuellt frysas in om man är ute i god tid.
Liknande recept
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser