Lägg russin, korinter, fruktblandningen, apelsinskal och rivet apelsinskal i en skål. Blanda samman vatten och önskad mängd rom och häll vätskan över fruktblandningen. Låt detta stå och dra 1 dag.
Blanda ihop smör, socker, sirap och ägg. Blanda ihop mjöl med kryddorna
och tillsätt det i smeten. Blanda väl! Tillsätt slutligen de blötlagda frukterna i smeten.
Smörj en form med en diameter på 20 cm. Klipp remsor av bakplåtspapper för botten och sidorna. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 140 grader i ca 3-4 timmar, eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt svalna!
Blanda ihop lite vatten med en skvätt rom. Gör små hål i kakan med en tandpetare och häll vätskan ovanpå kakan.
Ta ut kakan från formen och linda in den i bakplåtspapper. Låt den stå i kylen 1 vecka så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Täck kakan med vit sockerpasta innan den ska serveras.
Dekorera gärna kakan utefter önskemål. Vi har använt oss utav florsocker, grankvistar, pepparkakor, kanelstänger, torkade apelsinskivor och lingon.
Liknande recept
Mjuka kakor
Mjuka kakor
Mjuka kakor