Rör smöret mjukt och smidigt med elvisp. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt under fortsatt omrörning. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ned det utan att röra för mycket. Häll smeten i låg tårtform med höjda kanter eller en vanlig springform.
Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Vispa ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen hettas upp under vispning tills krämen tjocknar. Se till att ta av kastrullen från plattan innan krämen kokar. Låt svalna.
Täck kakan med vaniljkräm och strö färska eller frysta otinade blåbär över hela kakan.
Värm vinbärsgelén och pensla över bären. Ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.
Liknande recept
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser