Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Låt blandningen bli ljummen. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över jästen. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt ägg, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Lägg russin eller korinter i blöt i lite vatten. Detta gör att lussekatterna blir saftigare.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som i sin tur delas upp i 15-20 jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.
Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och tryck ner ett russin eller korint djupt ner i bullarna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.
Liknande recept
Vetebröd och bullar
Vetebröd och bullar
Vetebröd och bullar