Börja förbereda tårtan dagen innan, då den behöver stå över natten mellan några moment.
Klä en springform (ca. 22 cm) med bakpapper. Värm ugnen till 200 ℃:
Smält smöret. Mät upp vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en skål och blanda ihop.
Tillsätt smör, mjölk och ägg och blanda tills det är jämnt, men knåda inte degen.
Häll smeten i formen. Grädda i ca 15 minuter eller tills kakan är färdig i mitten.
Låt det svalna.
Blöttlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Mixa mandelmassa, socker, vaniljpasta och 1 dl grädde jämt.
Vispa resten av grädden till ett mjukt skum och tillsätt mandelfyllningen i den vispade grädden. Koka upp vattnet och lös upp det urkramade gelatinet i det.
Häll gelatinblandningen i en tunn stråle ner i fyllningen och rör om hela tiden.
Fördela fyllningen i formen över den svalna tårtbotten.
Lägg hallon och socker i en kastrull. Värm på låg värme till hallonen börjar släppa vätska. Om du använder utländska hallon, koka de i 3 minuter.
Passera hallonen genom en sil för att få en smidig puré. Låt purén svalna ett ögonblick så att den inte smälter vispgrädden.
Blötlägg gelatinbladen så att de blir mjuka i kallt vatten. Vispa grädden fluffigt.
Värm 3 msk hallonpuré och lös upp gelatinet i det. Rör gelatinblandningen i hallonblandningen. Vänd ned grädden i hallonpurén i tre omgångar.
Häll hallonfyllningen över mandelfyllningen och låt tårtan stelna i kylen tills nästa dag.
Ta försiktigt ur den stelnade tårtan från formen och placera på ett tårtfat. Vispa grädde och vaniljpasta fluffigt och bred ut det över tårtan.
Avsluta med att toppa tårtan med mandelspån, frystorkade och färska hallon.
Liknande recept
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser