Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao och låt det bli varmt. Vispa socker, lakritsextrakt och ägg till en lätt och luftig äggsmet. Sikta i mjöl och bakpulver. Rör samman smeten med kakaosmöret och mjölk. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda muffinsen i 20-25 minuter. Låt svalna på ett galler.
Mosa hallonen tillsammans med hallonsaft och florsocker. Gör en liten fördjupning i varje muffins med hjälp av ett kuljärn eller dylikt. Fördela hallonfyllningen i varje fördjupning.
Koka långsamt upp vatten, socker och flytande glykos i en kastrull och låt det sjuda tills temperaturen når 117 grader, ca 5-8 minuter. När temperaturen närmar sig - börja vispa äggvitorna styvt i en skål och vispa i sockret. Medan du vispar kraftigt häller du ned den varma sockerlagen i en tunn stråle. Strålen får inte bryta vispningen. Vispa väl tills skummet är styvt, tillsätt smaksättare (lakritsextrakt, hallonsaft eller vanilj) och fortsätt vispa en liten stund till. Häll skummet i en spritspåse och spritsa en ganska stor skumboll på toppen av varje muffins. Låt muffinsen stå i rumstemperatur minst 1 timma, så att det bildas en liten torr hinna.
Smält chokladen över vattenbad, den ska vara rinnande men inte för varm. Doppa snabbt muffinsarna en i taget i den smälta chokladen och vrid runt dem lite så att överflödig choklad rinner av. Toppa eventuellt med lite strössel.
Muffinsen kan med fördel göras dagen innan de ska serveras. Det går att frysa in muffinsen även med topping. Annars håller de sig fint i upp till 4 dagar.
Liknande recept
Muffins och Cup Cakes
Muffins och Cup Cakes
Muffins och Cup Cakes