Sätt ugnen på 180°C traditionell värme /160°C varmluft. Förbered en avlång brödform. Blanda samman mandelmjölk och citronsaft tills det tjocknar. Ställ åt sidan.
Blanda sedan kokande vatten med snabbkaffe och låt svalna något.
Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en stor bunke.
Tillsätt olja, vaniljarom, mandelmjölkmixen och kaffet och rör tills allt precis går ihop.
Häll smeten i bakformen och jämna till ytan. Grädda i 45-50 minuter, tills kakan är gyllenbrun. Test med en kaksticka, den ska förbli torr när du sticker kakan i mitten.
När kakan gräddar förbereder du kaffesirapen genom att blanda kaffe, vatten och socker i en liten kastrull. Låt sjuda på medelvärme och rör om tills sockret har smält helt. Sänk värmen och fortsätt sjuda i ytterligare 5 minuter. Ta sedan kastrullen från plattan och låt sirapen svalna. När din kaka är färdiggräddad sticker du håll över hela kakan och häller över 2-3 msk av kaffesirapen. Låt kakan svalna i formen i 30 minuter och stjälp sedan ut den på ett bakgaller så att den kan svalna helt.
Medan kakan svalnar förbereder du smörkrämen. Vispa det växtbaserade smöret vitt och mjukt i en stor skål med hjälp av en elvisp. Vispa gradvis ned florsockeret tills allt är väl blandat. Tillsätt 3 msk av kaffesirapen och vaniljarom. Vipsa tills du har en lätt och fluffig smörkräm. Förvara smörkrämen i kylskåp tills det är dags att använda den.
När kakan har svalnat helt kan du antingen bre smörkrämen över toppen på kakan, eller spritsa smörkrämen med exempelvis en öppen stjärntyll.
Hacka eller riv chokalden och strö över kakan, avsluta med hasselnötterna.
Nu är klar att serveras!
Liknande recept
Mjuka kakor
Mjuka kakor
Mjuka kakor