Börja med mördegsbotten. Sätt ugnen på 180°C/160°C varmluft. Förbered en fyrkantig bakform ca 20x20 cm.
Blanda samman smör och vaniljarom till en smidig kräm. Sikta ned mjöl och blanda till en deg.
Tryck ut degen jämnt i botten av bakformen. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen ca 30-35 minuter tills den blir gyllene. Låt botten svalna i formen.
Medan botten svalnar förebereder du kolan. Mät upp alla ingredienserna i en kastrull satt på låg värme. Rör tills allt har smält samman. Öka till medelvärme medan du fortsätter röra och låt kolan koka i ca 15 minuter tills kolan har nått 116°C.
Häll den färdiga kolan över kakbotten och ställ i kylen tills kolan har satt sig.
När kolan har stelnat, smält chokladen i micro i 20 sekunders intervaller. Rör om mellan omgångarna. Häll chokladen över kolan, tippa formen fram och tillbaka så att chokladen fördelas jämnt över kakan.
Ställ tillbaka kakan i kylen. När chokladen nästan har stelnat skär du linjer i kakan för att markera bitarna. Detta gör att chokladen inte spricker när du sedan delar kakan. Ställ tillbaka kakan och låt chokladen stelna helt innan servering.
Liknande recept
Mjuka kakor
Mjuka kakor
Mjuka kakor