COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Recept: Glassbomb

Recept på en dessert som har allt gott i sig, sorbet, glass, maränger och chokladsås! Vem gillar inte denna bomb?

Ca 8 portioner

Lite träning krävs 120 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Glassbomb

Vaniljglass (ca 1 liter):

2 ½ dl vispgrädde
1 st Dr. Oetker Gelatinblad
2 ½ dl mjölk 3%
1 st Dr. Oetker Vaniljstång
6 st äggulor
1 msk Dr. Oetker flytande glykos
1 ¼ dl strösocker

Mangosorbet (ca 0.5 l sorbet): :

1 ¼ dl strösocker
1 ¼ dl vatten
250 g mango
2 msk citronsaft

Maränger (ca 30 st):

3 st äggvitor
2 dl strösocker
½ tsk citronsaft
1 Förp. Dr. Oetker gelfärg gul eller annan valfri kulört

Chokladsås:

1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl sirap
½ dl kakao
1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
50 g smör
ca 3 - 5 msk Nonpareille efter behov
ca 3 - 5 msk Minipearls 4-mix efter behov

Förberedelse

Förberedelse

1

Vaniljglass:

Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur frön och lägg i kastrull tillsammans med stången. Tillsätt grädde, mjölk och glykos. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm gräddblandningen, vispa ner äggsmeten och vispa tills smeten tjocknat något. Smeten får inte koka. Lyft kastrullen från plattan när smeten nått 90 grader och nästan kokar. Ta ur vaniljstång, tillsätt det utkramade gelatinbladet och vispa tills det smält. Häll upp glassmeten i en bunke och kyl smeten snabbt i kallt vattenbad eller kylskåp. Kör smeten i en glassmaskin, alternativt ställ glassmeten i frysen ca 3-4 timmar. Rör om några gånger under infrysningen.

2

Montering:

Klä en 2-litersskål med plastfolie (låt den gå en bit över kanten). Lägg den mjuka glassen i skålen och tryck den mot kanterna med sked. Täck med plastfolie och tryck försiktigt ner en 0,5-litersskål. Ställ i frysen ca 3 timmar. Gör under tiden mangosorbeten.

3

Mangosorbet:

Koka upp socker med vatten och låt koka i 5 min. Låt svalna. Mixa sockerlagen med mangon och smaka av med citronsaften. Passera mangosmeten genom en finmaskig sil. Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar, alternativt ställ glassmeten i frysen ca 3-4 timmar. Rör om några gånger under infrysningen.

4

Montering:

Ta ut vaniljglassen ur frysen och ta bort den lilla skålen. Fyll hålet med mangosorbet och släta ut så att ytan blir jämn. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 5 timmar.

5

Maränger:

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda äggvitor, en fjärdedel av sockret och citron. Vispa blandningen på medelhastighet tills den börja bli vit. Blanda då successivt ner resten av sockret under ökad vispning. Marängen ska bli fast och smidig. Tillsätt gelfärg till valfri färg på marängen. Fyll en sprits med krusad tyll och spritsa ut maränger på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 45-60 min beroende på storlek. De ska bli torra. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

6

Chokladsås:

Ha i samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka 4-5 min (när den svalnar blir den tjockare). Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.

7

Servering:

Ta ut glassbomben en stund före servering. Garnera med maränger, chokladsås, Minipearls och Nonpareille