Flag

Lussekatter

cirka 40 styck
Mellan
80 minuter
Saffransbullar, lussebullar eller julkuse, kärt barn har många namn.
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Deg
100 gsmör
5 dlmjölk
0,1 - 1 gsaffran
50 gjäst
250 gkesella
2,25 dlsocker
1 stägg
1 - 2 tskkardemumma
0,5 tsksalt
cirka 15 dlvetemjöl
Garnering
1 stägg till pensling
En nyparussin eller korinter

Visa produkter

1

Gör så här

Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Låt blandningen bli ljummen. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över jästen. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt ägg, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

2

Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

3

Lägg russin eller korinter i blöt i lite vatten. Detta gör att lussekatterna blir saftigare.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som i sin tur delas upp i 15-20 jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.

5

Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och tryck ner ett russin eller korint djupt ner i bullarna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.