Flag
Filter
Mjuka kakor
Recept
Recept
Mjuka kakor

Saftiga sockerkakor, läckra morotskakor, brownies och kladdiga kladdkakor hamnar ofta på topplistan över vad de bakas mest av hemma. Vi älskar mjuka kakor i alla dess former. Låt dig inspireras av våra recept!

1
2
3
4
5
6
7

Mjuka kakor

102 Resultat

NYHET

Sätt färg på ditt bakverk!

Picture - banner 2 image

BARNTEMA

Baka med barn - tips och recept!

Picture - banner 2 image

BARNTEMA

Baka med barn - tips och recept!

Läs mer
Läs mer

Produkter som ger tårtan det lilla extra

*Storleken på produkten överrensstämmer inte med verkligheten


Picture - banner 2 image

Baka tårta - så här gör du

Alla kan baka tårta

Picture - banner 2 image

Baka tårta - så här gör du

Alla kan baka tårta

Du som trodde att tårtbakning endast var till för proffsbagare - tänk om. Med några knep kan du både enkelt och snabbt baka din supergoda tårta. 

En tårta kan byggas på många sätt med grunden är följande:

  • En tårtbotten i tre delar
  • Ett par olika fyllningar
  • Grädde och något man tycker om ovanpå tårtan

 Tårtbotten

Picture -


⁠Basen i en tårta är tårtbotten. Det vanligaste är en lätt och luftig sockerkaka som i receptet nedan. Det går dock att variera sin tårtbotten och få en annan slags tårta. Marängbotten, chokladkaka, mazarinbotten eller biskvi är några exempel. En botten av maräng eller biskvi är dessutom glutenfri.

En vanlig sockerkaksbotten kallas för anslag. Den blir mycket luftig och lätt men också torr. Detsamma gäller för köpta tårtbottnar. Anledningen är att den ska suga upp den saftiga fyllningen. Om man fyller tårtan dagen innan den ska ätas blir den därför ännu saftigare.

Fyllningar

Picture -


Det är fyllningen som gör tårtan! En god vaniljkräm ingår ofta, men man kan även göra mer avancerade fyllningar såsom olika mousser, mandelkräm, egen curd eller nutella. En tårta har oftast två lager med fyllning. En god sylt, mosade bär, banan och lemon curd är andra tips på fyllningar. I mataffärer finns olika genvägar till tårtfyllning, exempelvis har Dr. Oetker mixer för vaniljkräm och tårtmousser som du enkelt vispar till med kall mjölk. Vill du i stället koka egen vaniljkräm hittar du ett recept här nedan.

Picture -

Täck tårtan

Picture -

Ett bra knep för en fin tårta är att täcka den. Antingen genom att bre på grädde, mousse eller någon form av smörkräm eller frosting. Du kan också lägga ett lock av marsipan eller sockermassa över tårtan för att få en jämn och fin yta. Sockermassa, eller fondant som det också kallas har samma elastiska och formbara egenskaper som marsipan. För att täcka en tårta behöver du ungefär 400 gram sockermassa. Kavla sockermassan tunt mellan två plastfoliepapper. Innan du lägger locket på tårtan så bred lite grädde över tårtan och kanterna så fäster locket bättre. Genom att blanda olika färger av sockermassa kan man skapa häftiga effekter, såsom marmorerade tårtlock. Se exempel i filmen här nedan. 

 

Dekorera tårtan

Picture -

Nu börjar det roliga. Att dekorera tårtan kan vara precis så krångligt som du vill. Vårt tips är att vänta med att dekorera tills samma dag som du ska äta den, detta gäller för all typ av dekoration. Släpp loss fantasin och sätt din prägel på tårtan.