Som kryddornas drottning är vanilj en av de dyraste, men också en av de mest populära kryddorna i världen. Låt doften och smaken av vanilj ta med dig på en resa och lär dig mer om vaniljplantan. Upptäck våra fantastiska vaniljprodukter och delikata recept med fantastisk vaniljsmak.
På vår fascinerande resa genom vaniljens värld så kommer vi lära oss alla möjliga intressanta saker. Vi har samlat all nyckelfakta här.
Ordet vanilj, på engelska vanilla kan spåras tillbaka till franskans vanille och spanskans vainilla, vilket betyder ordagrant liten balja/skida (därav engelskans vanilla pod).
Namnet Bourbon [ˈbœːɐ̯bən] vanilj kommer från Réunion Island öster om Madagascar, som brukade kallas Île de Bourbon framtill 1974 och än idag räknas som Bourbon vaniljens hemvist.
Vanilj har en len, söt smak. Den kraftiga smaken av Bourbonvanilj kan variera från blommig till nästan vedartad/träig och även ha toner av alkoholkaraktär. Vanilj har ett brett användningsområde i köket tack vare dess komplexa smak- och doftprofil. Här finns ett urval av olika, både söta och mer matiga recept.
Muffins och Cup Cakes
Dessert
Vaniljstänger och vaniljfrön är inte gulvita som klassisk vaniljglass, utan är istället svarta. Små svarta prickar i vaniljprodukter är därför ett tecken på att vaniljfrön eller mald vaniljstång har använts i produkterna. Vaniljblomman, däremot, är ljust gul.
Med ett genomsnittspris på 600 Euro per kilo är vanilj extremt dyrt. Det finns flera anledningar till varför priset har ökat markant de senaste åren. En anledning är att efterfrågan på äkta vanilj har ökat då producenter och konsumenter mer och mer favoriserar naturliga råvaror före artificiella vaniljprodukter.