Smula ner jästen i en degbunke. Värm upp mjölk och grädde till fingervarmt, 37 grader. Häll i degvätskan i bunken och rör om till jästen löst upp. Tillsätt strösocker, ägg, salt, rumsvarmt smör och ¾ av vetemjöl.
Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta ner mer mjöl, lite i taget och arbeta degen i minst 10-15 min. Plasta bunken med plastfolie och lägg en bakduk över, låt jäsa i 45 min.
Bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Tillsätt kanel och strösocker, häll över i en skål och låt svalna. Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj av äpplena och riv på den grova sidan på ett rivjärn. Krama ur saften från äpplena.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till cirka 1 cm tjock, rektangulär platta. Pensla på det brynta kanelsmöret, bred på vaniljkrämen och strö över rårivet äpple. Vik över ena deghalvan på mitten och skär i 2 cm breda remsor. Snurra och forma till snurror. Lägg antingen bullarna på en plåt med mellanrum eller i en långpanna nära varandra. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker och grädda mitt i ugnen i cirka 8 min. Något längre om du göra bullarna i en långpanna. Låt svalna på ett galler.
Liknande recept
Vetebröd och bullar
Vetebröd och bullar